Atamalarda MYK İşaret Dili Çevirmeni Seviye 6
Atamalarda MYK İşaret Dili Çevirmeni seviye 6, ülkemizde ve yurtdışında konuşma ve işitme engelli kişiler ile iletişim kurmak ve onlara yardımcı olma konusunda görev alan, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurumlarda eğitim alarak Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) seviye 6 sınavlarından başarılı olan tercümanlar faydalanabilir. Sınav yılda 2 ya da 4 kere Ankara’da gerçekleştirilir. Bu sınavdan başarılı olan bireyler tercüman olarak atanmaya hak kazanır. Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Sınav Yönetim Merkezi’nde ölçme ve değerlendirme biriminde bilgisayar üzerinden görüntülü olarak yapılmaktadır. Görsel bir dil olduğu için kendine has bir alfabesi ve kelime haznesi vardır. Her harf için birbirinden farklı işaretler kullanılır. Yüz mimikleri ile el ve parmak hareketlerinin birleşmesi sonucu oluşan görsel dildir.
İşaret Dili Çevirmeni Sınavı
Atamalarda MYK İşaret Dili Çevirmeni seviye 6 ile atanacak kişilerde aranan özellikler şu şekildedir;
- Lisan ya da ön lisans mezunu olma zorunluluğu vardır.
- MYK İşaret Dili Çevirmenliği eğitiminin kamu ya da özel kurslardan alınması gerekir.
- Eğitim alınacak kursların geçerliliği için Milli Eğitim onaylı olması gerekir.
- Eğitimini tamamlayan kişiler MYK tarafından hazırlanan sınava girmeli ve yeterli başarıyı göstermelidir.
Ayrıca adayların mesleki yeterlilikleri, geçerli belgelerinin olması, bilgi ve becerileri ile ilgili malumatlar çevirmen ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlara aktarılır. Çevirmenin ana dilinden ana diline çeviri yapması veya yabancı bir dilden çeviri yapabilmesi başvuru koşulları arasında yer alır. Sınav sonrası adayların sahip olduğu belgeler;
- Konferans İşaret Dili Çevirmenliği (B1)
- Toplum İşaret Dili Çevirmenliği (B2)
- Görsel İşitsel İşaret Dili Çevirmenliği (B3)
- Eğitimde İşaret Dili Çevirmenliği (B4)
Bu belgelerin geçerli olduğu kullanılabilme süreleri 5 yıldır.
İşaret Dili Çevirmeni İş Alanları
Atamalarda MYK İşaret Dili Çevirmeni seviye 6 ile Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığında İşaret Dili Tercümanı ve Eğitmeni olarak atamalar yapılır. Halk Eğitim Merkezi ve özel eğitim kuruluşlarında İşaret Dili Öğretmenliği yapılabilir. Ayrıca noter onaylı yeminli tercüman belgesi ile; belediye, hastane, karakol ve tapu dairelerinde görev alınabilir.
hosteslik kursu